DE BMW E3 KOPERSGIDS

1. ROEST

Een ‘roestvrije’ E3 is een mythe. Als je zorgvuldig zoekt, vind je altijd wel iets. Om te beginnen moet je weten waar je moet kijken en daarna is het belangrijk te weten welke roest belangrijk is en welke niet. Bijna alle roest is min of meer te repareren, maar als de auto is doorgeroest op drie of vier FOUTE plaatsen, en lassen is nou niet bepaald je hobby, zoek dan verder naar een andere auto. Even prikken met een schroevendraaier kan een zeer roestige plek te zien geven, terwijl die er van buiten goed uitzag. Als de verkoper een hele grote kerel met tatoeages is, wees dan zeer voorzichtig bij het uitvoeren van deze test.

FOUTE roestplekken:

Niet zo heel erge roestplekken:

Net als andere BMW’s van de vroege jaren 70 kunnen E3’s roest ontwikkelen op zowat elke plek, dus de bovenstaande lijst is zeker niet volledig, maar bevat wel de ‘klassieke’ roestplekken.

2. MOTOR

3. AANDRIJFLIJN

4. INTERIEUR

5. HERKENNEN VAN MODIFICATIES

6. OPHANGING EN REMMEN

7. PRIJZEN

Dit is natuurlijk zeer subjectief. Rijdbare E3’s zijn voor minder dan ƒ 2.000 te vinden, maar dan moet je niet al te veel verwachten. Een in de basis gezond model doet ƒ 4.000 – ƒ 6.000. Een betere ongeveer ƒ 10.000. Voor een supergoede wordt ƒ 18.000 en meer betaald. De prijzen stijgen naarmate de E3’s meer worden verzameld en men zich realiseert hoe slecht een dure coupé kan zijn. In elk geval is de E3 (hoe lang nog?) het koopje van BMW.

CONCLUSIE

Als je een E3 vindt met weinig roest en een perfect dashboard, koop hem dan als je de rest relatief eenvoudig kunt (laten) vervangen en / of repareren.
Alle mechanische onderdelen zijn te verkrijgen. Veel carrosserie onderdelen zijn niet nieuw beschikbaar, maar er is nog veel oude voorraad en er zijn nog veel goede onderdelenauto’s. Veel onderdelen, vooral de mechanische, kunnen worden gesprokkeld van nieuwere modellen – vooral van de 5-serie tot 1981 (E12).

Door: Gerald Stanley met dank aan Filippo Morelli, juni 1998.
Van: Gerald’s site geplukt, oorspronkelijke Amerikaanse versie op: 
http://www.geocities.com/MotorCity/Downs/9271/e3guide.html
Roestige vertaling: Bram Visser, 1999.